AutoCAD hala 2D pazarına hakimken, bazıları 2D CAD yazılım geliştiricilerinin neden yenilik yapmayı bıraktığını merak ediyor olabilir. Ancak şimdi Berlin merkezli Gräbert, DWG’yi yeni zirvelere taşıyor, diye yazıyor Martyn Day
AEC Magazine, on yıldan uzun bir süredir 3D modelleme ve BIM süreçlerini savunuyor. Sektör yavaş yavaş model tabanlı iş akışlarını benimsemeye doğru ilerlerken, sürecin hala temel bir parçası olan tek şey 2D çizimlerin oluşturulması gibi görünüyor.
Dokümantasyon hala tasarım aşamasında harcanan zamana hakim ve ironik bir şekilde, birçok BIM tabanlı firma otomatik çıktıyı sevmiyor. Bu, model tabanlı sistemlerin otomatik 2D çıktısına ayrıntı eklemek için saatlerce çalışma yapılmasına yol açıyor ve BIM sürecinin temel satış noktalarından biri olan düzenlemeler sırasında koordineli çizimlerin bozulmasına neden oluyor.
Önde gelen AEC firmalarının tasarım ve BT direktörleriyle yapılan görüşmelerde, BIM ile ilgili sorunlarının ötesinde, çoğu kişi 2D çıktıyla ilgili bir sorunları olduğunu, model sisteminin çıktıyı tamamen otomatikleştirmesini istediklerini ve böylece tasarıma daha fazla zaman ayırabileceklerini kabul ediyor. Birdenbire firmaların odak noktası ‘2D sorunu’ oluyor.
Diğer şeyler değişiyor. Autodesk abonelik ve kurumsal lisanslama maliyetlerini hızla artırıyor, öyle ki firmalar yazılım bütçelerine ve ideal teknoloji yığınlarına bakıyor. Aboneliğin tüm olumlu yanlarına rağmen, her zaman sahip olma maliyetini artırıyor. Firmalar ayrıca geliştirme hızını veya bunun eksikliğini değerlendiriyor. Tüm bunlar AutoCAD lisanslarının yeniden değerlendirilmesini sağlıyor.
Klon artı
On yıllardır aktif ve büyüyen bir AutoCAD klon pazarı var, ancak Autodesk’in kullanıcı tabanında ciddi bir azalma olmadı. Gerçek şu ki, bu firmalar sadece ‘klon’ olmanın ötesine geçerek, kendi başlarına bağımsız CAD sistemleri haline geldiler ve AutoCAD’in ötesinde, ancak yine de bir DWG ‘sarmalayıcısı’ içinde, 3D ve 2D kullanıcıları için ilginç ve yeni şeyler yapıyorlar. Daha önce, DWG ortamında benzersiz, güçlü ve düşük maliyetli bir BIM modelleyicisine sahip olan BricsCAD’e bakmıştık. Bu ay, uzun süredir Alman geliştirici olan Gräbert’in (Graebert) bazı yeniliklerini vurguluyoruz.
Gräbert, geliştirme çabalarının çoğunu 2D çizimlerin üretimine yoğunlaştırdığı için daha çok geleneksel bir ‘CAD’ geliştiricisidir. Ancak, diğer tüm geliştiricilerden daha fazla, çekirdek platformunu DWG çizimlerinin hemen hemen her cihazda, her işletim sisteminde, her yerde kullanılabilir olmasını sağlamak için gerçekten zorladı.
Şirket, ARES CAD yazılımının üç çeşidini üretiyor: Commander (Windows, macOS ve Linux için), Touch (Android ve iOS telefonlar ve tabletler için) ve Kudo (bulutta DWG’leri düzenlemek için tarayıcı tabanlı bir varyant) (tüm önde gelen web tarayıcılarını destekler). Geçmişte bir noktada, Autodesk’in de amacı AutoCAD’in bulut versiyonunu oluşturmak gibi görünüyordu, ancak odak noktasını kaybetmiş gibi görünüyordu ve özellik seti hiçbir zaman gerçekten tamamlanmadı.
Gräbert, ARES Kudo ile Autodesk’ten çok daha fazla özellik içeren, profesyonel ve güvenilir bir bulut DWG aracı üretti. Commander, Touch ve Kudo’yu birleştiren Gräbert, gerçek bir çok platformlu DWG aracı sunuyor ve tutarlı bir arayüzle benzersiz bir ‘her yerde çizim’ çözümü sağlıyor. Tüm bunlar, üç ortam (masaüstü, mobil, bulut) için yılda 250 € veya üç yıl için 695 €. Flex (paylaşımlı) veya tam sürekli lisans fiyatları talep üzerine mevcuttur.
Bunu bağlamına oturtmak için, İngiltere web sitesinden AutoCAD’in üç yıllık tek bir abonelik lisansı 4.131 £’a mal oluyor (%15 indirim dahil). Bu, bir lisansa altı lisans demek. Tüm küresel pazarlar arasında, maliyetleri düşürmeye ve DWG alternatiflerini kullanmayı tercih etmeye en istekli olan pazar Japonya gibi görünüyor. Hem BricsCAD hem de Gräbert, Autodesk’in büyük Japon müşterilerinde bazı önemli kazanımlara sahip. Şirketin CTO’su Dr. Robert Gräbert ile konuşurken, Japon şirketlerinin her sürümde karşılaştırmalı ürünleri düzenli olarak kıyaslamaya gerçekten yoğunlaştığını, performansı özellik özellik test eden özel ekiplere sahip olduğunu ve geliştiricilerin rekabetçi ürünlerle eşleşmek veya onları geçmek için performansı iyileştirmelerinin beklendiğini duymak ilginçti.
Gräbert çizim araçları geliştirmede iyidir. Üretim endüstrisindeki önemli oyunculara OEM sürümleri sağlar. Örneğin Dassault Systèmes, şu anda bir milyondan fazla kullanıcısı olan 2D CAD sistemi DraftSight’ta Gräbert ARES DWG araçlarını kullanır. ARES çekirdeği ayrıca bulut tabanlı ürün tasarım sistemi Onshape’in 2B çizim motoruna güç veriyor.
BIM
Gräbert ayrıca BIM pazarına da göz atıyor, ancak her zamanki gibi değer katması gereken yeri seçme konusunda kendine özgü bir eğilim sergiliyor. ARES’in yeni sürümü, IFC (giriş/çıkış) ve RVT içe aktarma, bir BIM Navigator (gerekli bilgileri filtrelemek ve izole etmek için), CSV’ye BIM veri çıkarma ve kesit ve yükseklik görünümü çıkarma işlemlerini ekleyen ilk taksittir. Bunların hepsi aslında ARES’i BIM iş akışlarına daha iyi entegre etmekle ilgilidir.
Ancak bu, daha büyük bir planın ilk aşamasıdır. Gräbert, Revit’in otomatik çıktısını beğenmeyen ve bu nedenle çizimlerini şu anda BIM süreçlerinin otomatik dokümantasyon kısmını bozan bir DWG CAD paketinde süslemek zorunda kalan firmaların sürekli sorununa bakıyor. Şirket, tasarım süreci boyunca modelleme aracında yapılmış olabilecek BIM tarafından verilen çizim setlerinin dinamik olarak güncellenmesini sağlayan bir tür ilişkisel tasarım bağlantısı geliştirmeyi amaçlıyor. Bunu başarabilirse geliştirici için büyük bir oyun olabilir, çünkü ARES, zinciri kırmadan Revit’in otomatik çıktısını şirket standardına getirmek isteyenlere büyük bir destek sağlayabilir. Takipte kalın!
Sonuç
AutoCAD’den çapraz derecelendirme yapan, performansı özellik özellik ölçen müşteriler, profesyonel ürünlerinde OEM sürümlerini kullanan büyük MCAD geliştiricileri ve artık BIM ile çizimler arasında daha akıllı bir bağlantı arayan BIM tutkunları ile Gräbert, çok talepkar bir müşteri tabanını korumayı ve memnun etmeyi başardı. Tüm bunlar, DWG formatında çizim üretmenin asırlık sanatı olan temel konfor alanının dışına çıkmadan. Daha çok yenilik gelecek gibi görünüyor.