DWG Veri Çıkarımı Çizim Verilerini Tablolara ve Excel’e Aktarma
DWG Data Extraction Export Drawing Data to Tables and Excel
Varlıklardan veya bloklardan bir tabloya veya CSV dosyasına bilgi çıkarın. Veri Çıkarma sihirbazı, hızlı bir şekilde bir malzeme listesi oluşturmanızı veya çizimlerinizden diğer bilgi türlerini çıkarmanızı sağlar. Varlıkları seçin ve yalnızca çıkarmak istediğiniz verileri filtreleyin. Bunu çizime bir tablo olarak ekleyebilir veya bir elektronik tabloya aktarılabilen bir dosya oluşturabilirsiniz.
ARES Commander kullanarak bir çizimden Veri Çıkarma
ARES Commander, bir çizimden veri çıkarmanıza olanak tanır. Bir eylemin birçok uygulaması vardır. Bu örnekte, bu nitelikleri çıkarmak ve bunları eleman sayısını ve bunların maliyetini gösteren bir tabloya dönüştürmek için ARES Commander’ın niteliklerine sahip bloklardan yararlanacağız.
Bu nedenle, Excel gibi bir programda, bu projenin ekipman maliyetinin toplam bütçesini elde etmek için bu bilgileri içe aktarabiliriz. Gerçek şu ki, bunu doğrudan ARES Commander’da da yapabiliriz.
Bu veri çıkarma eylemini, çizimin belirli bir alanına veya tüm çizime yapabiliriz. Nasıl yapılacağına bakalım. Bu sandalyeler, niteliklere sahip bloklardır. INSERT sekmesinde, DATA EXTRACTION’ı bulacağız. Örneğin, önceki bir çıkarma işlemini güncellemek için yeni bir veri çıkarma veya mevcut bir veri çıkarma işlemini oluşturma olanağımız var.
Verileri DET uzantılı formatta kaydet
Bu durumda, yeni bir veri çıkarma işlemi olacak. Veriler DET uzantılı formatta kaydedilecek. Bu örnekte, çizimden tüm verileri çıkarmak istemiyoruz, ancak belirli öğeleri seçeceğiz.
Bu nedenle bu seçeneği seçiyoruz. Şimdi bir pencereyle, bizi ilgilendiren öğeleri içeren alanı seçiyoruz. Gerekenden fazlasını seçtik, ancak önemli değil, bunları filtreleyebiliriz. Yalnızca özniteliklere sahip bir blok olan sandalyeyle ilgilendiğimiz için.
Bizi ilgilendiren öğeyi hızlıca filtrelemek için seçenekleri etkinleştiriyoruz ve devre dışı bırakıyoruz. Şimdi yalnızca bizi ilgilendiren özniteliklere sahip bloğu görüyorsunuz ve seçtikten sonra NEXT’e basıyorsunuz. Blok, kendi başına, öznitelikleriyle ilgili çok daha fazla bilgiye sahiptir.
Yani yeni bir veri sızıntısı yapacağız, ilgilenmediğimiz kategorileri seçimi kaldıracağız. Şimdi sadece bloğun niteliklerine sahibiz ve ayrıca bizi ilgilendirmeyenleri de seçimi kaldırabiliriz. Örneğin, bir TASARIMCI’yı seçimi kaldırıyoruz. İLERİ’ye basın.
Tablonun önizlemesinin öğe sayısını gösterdiğini unutmayın, 62 tane var. Hatta tek tek maliyetini de biliyoruz çünkü bir nitelik daha vardı. Ancak sandalyelerin toplam maliyetine sahip değiliz. Bu nedenle İLERİ’ye bastıktan sonra bu verileri EXCEL’e aktarabilir ve sandalye sayısını tek tek maliyetle çarpan bir formül ekleyerek tabloyu tamamlayabiliriz.
Verileri Excel’e Aktarma
Tüm proje ekipmanlarına uygulanan bu eylem, ekipmanın tam maliyetine hızlı bir şekilde ulaşmamızı sağlar. Şimdi, verileri ARES Commander çizimi içindeki bir tabloya Ekleme veya Excel’e veya benzer bir dosyaya aktarabileceğim harici bir dosyaya çıkarma arasında seçim yapabiliriz.
Gerçek şu ki, her iki seçeneği de seçebilir ve böylece harici dosyayı oluştururken tabloyu oluşturabiliriz. Bir tablomuz var. Ancak hesaplamaların nasıl yapılacağını görmeden önce bir değişiklik yapalım. Çizimde 6 sandalyeyi kaldıracağız ve verileri tekrar çıkaracağız.
Bu durumda, var olan bir sandalyeyi düzenlemek istiyoruz. Bu yüzden daha önce oluşturduğumuz DET uzantılı dosyayı seçtik. Varlıkları seçiyoruz. ARES Commander’ın önceki tercihlerimizi hatırladığını ve yalnızca sandalyeyi gösterdiğini unutmayın. “DESIGNER” niteliği de devre dışı bırakıldı, bu yüzden NEXT’e basın. Tablonun önizlemesinde, artık 56 tane olduğunu görebiliriz, bu da öncekinden 6 eksik.
ARES Commander çizimi içinde bir tablo oluşturmak ve bu durumda daha önce oluşturulan dosyayı güncellemek için tekrar 2 seçeneği seçiyoruz. Bu yüzden bize değiştirmek isteyip istemediğimizi soruyor. Burada 2 tablomuz var. En eskisini kaldırabiliriz.
Excel’de CSV uzantılı dosyayı içe aktarabiliriz ve bu tür dosyaları içe aktarırken olağan düzeltmeleri yaptıktan sonra, sonuna bir çarpma formülü ekleyebileceğimiz tabloyu elde ederiz
Öte yandan, çizime eklediğimiz tablodan, Excel gibi programlarda yaptığımız gibi formüller ekleyebileceğimizi unutmamalıyız. Bunu yapmak için bir hücre seçiyoruz. Sağ fare tuşuna basarak, INSERT’e gidiyoruz ve COLUMN RIGHT’ı seçiyoruz. Ya da bunu Şerit’ten yapabiliriz. Bu sütuna bir ad veriyoruz.
Alt hücreye, tıpkı Excel’deki gibi bir formül yazıyoruz… “=” ile başlıyoruz ve ardından bu durumda çarpmakla ilgilendiğimiz hücrelerin koordinatlarını yazıyoruz. Yani A3, E3 ile çarpılıyor. ENTER’a basıyoruz, boyutu ayarlıyoruz ve böylece ARES Commander’dan çıkmadan bile işlem yapabilen eksiksiz bir tablomuz oluyor.