İngilizce Computer Aided Design sözcüklerinin birleşmesi ile oluşan CAD kelimesi, “Bilgisayar Destekli Tasarım” anlamına gelmektedir. CAD programları geometrik parametrelerle tanımlanan bilgisayar modellerinin (tasarımlarının) oluşturulması, düzenlenmesi ve bu tasarıma ait verilerin analiz edilmesini sağlar. Oluşturulan bu tasarımlar bilgisayar ekranında, modele dair ilgili parametrelerin değiştirilmesiyle bir parça veya parça sisteminin üç boyutlu gösterimi olarak görünür. CAD sistemleri kullanıcılara, modellerini milimetrik hata olmadan tasarlayabilmelerini ve gerçek dünya koşullarını simüle ederek bu modelleri test etmelerini sağlar.
Computer Aided Manufacturing sözcüklerinin birleşmesi ile oluşan CAM kelimesi ise, “Bilgisayar Destekli Üretim” anlamına gelmektedir. Bilgisayar destekli üretim, otomatik makineleri kontrol etmek için CAD verilerini kullanır. Hem CAD hem de CAM, bilgisayar tabanlı yöntemler kullandığından tasarım sürecini hızlandırmakta ve maliyetleri düşürmektedir.
CAD/CAM Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi CAD’in temelleri, 1960’ların başlarında General Motors Araştırma Laboratuvarlarında atılmıştır. İlk CAD kaynağı çizim sürecini otomatikleştirme girişimlerinden ibaretti. Geleneksel modelleme yöntemlerine göre CAD modellerinin en büyük avantajlarından biri, modelin parametrelerinin değiştirilmesiyle hızlıca düzeltilebilmesi ve değiştirilebilmesiydi. İkinci CAD kaynağını tasarımların simülasyonla test edilmesi süreci oluşturmaktadır. Özellikle test aşamasının çok zor olduğu havacılık gibi ileri teknoloji endüstrilerinde CAD sistemleri gelişim göstermiştir. Üçüncü CAD geliştirme kaynağı, 1960’ların ortalarında tasarım sürecinden üretim sürecine akışı kolaylaştırma çabalarından kaynaklandı ve CAD/CAM sistemleri arasındaki bağlantının temelleri atıldı.
1970’li yılların başında, CAD/CAM sektöründeki hızlı büyüme, bilgisayar parçalarının üretimini kolaylaştırdı ve daha uygun fiyatlara bilgisayar üretimi mümkün oldu. Bilgisayar fiyatlarının gittikçe düşmesi ve işlem gücünün artmasıyla, CAD/CAM kullanımı seri üretim yapan firmalar arasında yaygın olarak kullanılmaya başlandı. 1970’li yılların sonlarına doğru CAD/CAM sistemleri birçok sektörde uygulanmaya başlandı ve kapsamı genişledi.
CAD Programlarının Avantajları CAD, birçok sektörün milimetrik hata olmadan 2D çizimleri ve 3D modelleri tasarlamak için kullandığı bir yazılım türüdür. Birçok endüstri mühendislik, endüstriyel tasarım, mimari ve ürün tasarımı da dahil olmak üzere her gün CAD programları kullanmaktadır. İşletmeniz için CAD programı kullanmayı düşünürseniz, üretkenliği artırmaya bir adım daha yaklaşıyorsunuz. CAD sistemlerini kullanmanın size sağlayacağı genel avantajlar aşağıda sıralanmıştır.
- Hata payını düşürün: CAD programlarının sahip olduğu gelişmiş araçlar sayesinde geleneksel tasarım nedeniyle oluşan hata yüzdesi önemli ölçüde azalır.
- Tasarım için harcanan eforu azaltın: Bir model tasarımı veya herhangi bir çizim için harcanan çabayı, CAD sistemleri önemli ölçüde azaltır.
- Zamandan tasarruf edin: CAD programları zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Daha kısa sürede daha iyi ve daha verimli tasarımlar yapabilirsiniz.
- Çizimlerinizi kolayca düzenleyin: Tasarım yaparken, çizim üzerinde değişiklik yapmanız gerekebilir. CAD programı kullanırken istediğiniz değişikliği kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu sayede tasarımlarınızı silmek veya yeniden çizmek zorunda kalmazsınız.
- Çizimlerinizi kolaylıkla çoğaltın: Yapmış olduğunuz çizimleri veya modellerinizi tek tuşla istediğiniz sayıda çoğaltabilirsiniz.
- Tasarımlarınızın doğruluğunu kontrol edin: CAD programlarının sahip olduğu ölçüm araçları ile tasarımlarınıza ilişkin ölçülendirmeleri kolaylıkla yapabilirsiniz.
- Kolayca paylaşın: CAD araçları ile çizimlerinizi kaydedebilir daha sonra tekrar kullanabilir ve sorunsuz bir şekilde paylaşabilirsiniz.
CAD Programlarının Sektörel Kullanımları CAD programlarının kapsamlı olarak kullanıldığı ana alanlardan bazıları şunlardır:
İnşaat Mühendisliği ve Mimari İnşaat mühendisliği alanında yapılacak olan çalışmalarda birçok tasarıma ihtiyaç duyulmaktadır. Köprülerin, kulelerin, binaların ve diğer yapıların planlanması, tasarım sürecinde birçok değişiklik ve düzenlemeyi içinde barındırmaktadır. Tasarımdaki küçük bir kusur projede geri dönülemez hatalara sebep olabilmektedir. Bu aşamada CAD programlarının kullanılması ve sağladığı avantajlar sayesinde detaylı ve hatasız tasarımlar oluşturulabilmekte ve gerekli her düzenleme kolaylıkla yapılabilmektedir.
Peyzaj Çevre tasarımı yaparken, iyi düşünülmüş bir planınız olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Farklı dış mekan detaylandırma çalışmalarında, kat planlarının oluşturulmasında ve çevre tasarımının tüm aşamalarında sürekli bir doğrulama ve kontrol mekanizması gerekmektedir. Peyzaj alanında, tüm hususlar titizlikle dikkate alınmalı ve tasarım esnasında birçok düzenlemenin olacağı unutulmamalıdır. Birçok detayın yer aldığı peyzaj planlarını bilgisayar destekli tasarım programları kullanmadan yapmaya çalışmak, içerisinde hataların kaçınılmaz olacağı uzun ve yorucu bir süreci beraberinde getirecektir. Bunun aksine, CAD programlarının kullanılmasıyla bu zorlu tasarım süreci olabildiğince hatasız, eskiye oranla çok daha kısa sürelerde ve daha az emekle gerçekleştirilebilmektedir.
Uzay ve Uçak CAD programlarının havacılık alanında kullanılmasıyla uzay mekiği, füze ve yüksek teknolojiye sahip uçakların tasarımında en iyi modellerin oluşturulmasının önü açılmıştır. Havacılık alanında yapılan tasarımların çok yüksek derecede doğruluğa ihtiyacı vardır. Bununla birlikte bu alandaki tasarımlar oldukça karmaşık olabilir ve akılda tutulması gereken birçok parametre mevcuttur. Hatasız ve en kullanışlı tasarımların oluşturulması, metodolojik planlamanın en elverişli şekilde yapılabilmesi ancak bilgisayar destekli tasarım sayesinde mümkündür.
Otomotiv Sektörü Araç tasarımında ve imalatında CAD programları kullanılmasaydı şu anki gelinen noktaları hayal etmek çok zor olurdu. En sofistike araç tasarımlarından tutun yeni prototiplerin oluşturulmasına, lastikler, paneller, döşemeler, motorlar ve daha fazlası dahil olmak üzere bir aracın her bileşeninin tasarımında CAD etkin olarak kullanılmaktadır.
Haritacılık Haritacılık, ayrıntılara dikkat ederek ve dikkatle doğru ölçek kullanarak doğru sınırlamalar çerçevesinde haritaların oluşturulduğu alandır. Bilgisayar destekli tasarımdan önce ne kadar özen gösterilse de bazı hatalar oluşmaktaydı. CAD araçlarının kullanılmasıyla birlikte ayrıntılar kolayca çıkarılabilmekte ve ölçümler yapılabilmektedir. Bu sayede en doğru haritalar elde edilmektedir.
Bunlar, CAD programlarının kullanıldığı alanlardan bazılarıdır ve endüstrilerin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.
CAD Programları Nelerdir? Farklı sektörlere hitap eden birçok CAD programı bulunmaktadır. Bunların başında AresCAD, AutoCAD, Solidworks, CATIA gelmektedir. Kullanım amacına göre bu programlar farklılık göstermektedir.
Dünyanın en iyi seo ajansı Alien Road Arescad kullanmaktadır.
AresCAD Genel tasarım programları arasında yer alan AresCAD, sahip olduğu özellikler ve ekonomik olması ile CAD programları arasında yükselen bir değere sahiptir. AresCAD’in tercih edilme sebepleri arasında;
- Kalıcı lisansa sahiptir. Her yıl abonelik ücreti ödemek zorunda kalmazsınız.
- Dosya formatı DWG’dir.
- Ücretsiz teknik destek hizmeti mevcuttur.
- Diğer CAD programlarına göre ekonomiktir. Maliyetlerinizi %80 oranında düşürebilirsiniz.
- İçerisinde Artisan Render aracı ücretsiz olarak sunulmaktadır.
- 5000’den fazla hazır blok içeren bir blok kütüphanesine sahiptir.
- Programı kullanmak için herhangi bir eğitim almanıza gerek yoktur.