BIM Verilerini Tablolara ve Excel’e Aktarma
Export BIM Data to Tables and Excel with ARES CAD Software
Seçili BIM nesnelerinin özelliklerini çizimdeki tablolara veya ARES Commander ile elektronik tablolar için CSV dosyalarına aktarın. BIM varlıklarını manuel olarak veya BIM Navigator’daki filtrelerden seçin ve BIM verilerini çıkarın. Sihirbaz yalnızca ihtiyacınız olan özellikleri izole etmenize yardımcı olur. Veriler çizime bir tablo olarak eklenebilir veya Excel veya diğer programlarda kullanılmak üzere bir CSV dosyasına aktarılabilir.
ARES CAD Yazılımı ile Veri Çıkarma
ARES Commander, BIM Varlıklarından veri çıkarılmasına olanak tanır. Bu örnekte, aynı evlerden oluşan 13 katlı bir binamız var ve bunlardan birine odaklanacağız. Tesisi oluşturan 4 evi etkileyen tüm marangozlukların bir bütçesini elde etmek için. Bunun için, bir seviyenin maliyetini hesapladıktan sonra, bu binanın içerdiği konut seviyesi sayısı oldukları için bunu 13 ile çarpacağız. Burada 4 ev içeren standart seviyelerden birini gözlemliyoruz. Marangozluk üreticisi, bu binanın evlerinin iç ve dış marangozluğunun üreticisine bir bütçe iletmek zorundadır. Sadece marangozluğun kat başına fiyatının ne olduğunu bilerek, toplamı bilmek için evin 13 katıyla çarpılacaktır. BIM Elemanları açılır menüsünü açtığımızda, eleman kategorilerini seçebilir veya elemanları bağımsız olarak seçebiliriz. Hatta birkaçını aynı anda seçebiliriz. Gerçek şu ki, bir öğeyi seçtiysek, onu “kapatabiliriz” veya “gösterebiliriz”.
Ayrıca, projeyle aynı olan tüm aileleri kapatabiliriz. Birden fazla çeşidi olan kategoriler bile, hepsi aynı anda kapatılabilir. Buna karşılık, kategoriyi seçtikten sonra, çizimdeki tüm elemanlarını kolayca ayırt edebilirsiniz. ARES Commander, bir DWG çizimindeki varlıklardan veri çıkarabildiğiniz şekilde, BIM elemanlarından veri çıkarmanıza olanak tanır.
Bu örnekte, marangozlukla ilgili tüm verileri çıkaracağız. Bunun için, projeyi belirttiğimiz bir filtre oluşturacağız, bu durumda yalnızca bir tane var. “CRITERIA”da “CATEGORY”yi seçeceğiz ve kategoriler arasında kapı ve pencerelerle ilgili her şeyi arayacağız. Bunları seçip ekle’ye tıklıyoruz. Bu seçimi “Marangozluk” adıyla kaydediyoruz. Şimdi verileri çıkaracağız. İletişim kutusunda “YENİ BİR VERİ ÇIKARMA OLUŞTUR”u seçiyoruz.
Bir uzantı dosyasını adlandırma
Uzantı dosyası DET olarak adlandırılabilir. Tüm çizimi dahil edebilir veya yalnızca daha önce filtrelediğimiz öğeleri seçebiliriz. NEXT’e ve ardından tekrar NEXT’e basın. İlgimizi çekmeyen kategorileri seçmiyoruz. Yalnızca BIM COMMON kategorisini bırakıyoruz. Bu durumda yalnızca “CATEGORY” özelliğine ihtiyacımız var. NEXT’e basın. Türe göre birleştirilmiş tüm öğelerin göründüğünü fark edin. Bu seçeneğin işaretini kaldırırsak, tüm öğelerin bulunduğu liste ayrı ayrı gösterilir. Bu kutu sayesinde, aynı türdeki varlıklar birleştirilir ve “COUNT” sütunundaki miktar eklenir. NEXT’e basın. Şimdi verileri çizime ekleyebileceğimiz bir TABLO’ya dönüştürebilir veya verileri CSV veya TXT formatındaki bir dosyaya aktarabilir ve ardından örneğin Excel’e aktarabiliriz. Gerçek şu ki her ikisini de aynı anda yapabiliriz. Veri tablosuna bir isim verdikten sonra KAYDET ve İLERİ’ye basın.
Bu kutuda, oluşturduysak Tablo Stili’ni belirtiriz. Ancak ARES Commander tarafından sunulan Standart stili seçebiliriz. Çizimin herhangi bir yerinde tablomuzu eklemek için tıklayabiliriz. Üst görünümden tablomuzu görebiliriz. Hatta daha uygun bir konuma bile taşıyabiliriz. Tablodaki bir hücreye tıklıyoruz ve sağ düğmeye bastıktan sonra Sağa Sütun Ekle’yi seçiyoruz. Bunu Şerit’ten de yapabiliriz. Şimdi “Birim Fiyatı” yazan bir başlık ekleyebiliriz. Sağa 2 sütun daha ekliyoruz. Her marangozluk türünün birim fiyatlarını yazıyoruz. Bu sütunda, her marangozluğun bireysel değerini seviyedeki mevcut miktarla çarpmaya izin veren bir formül oluşturuyoruz.
BIM Maliyetini Tahmin Etme
Sağ sütunda, her marangozluk türünün kat başına toplam maliyetini bu binanın kat sayısı olan 13 ile çarpan yeni bir formül oluşturuyoruz. Bu işlemleri kalan hücreler için tekrarlıyoruz. Bunun için, formülün bulunduğu bir hücreyi seçebilir ve Kopyala’ya bastıktan sonra kalan hücrelere gidip bunları yapıştırabiliriz. Ve sanki Excel’miş gibi, formül akıllıca ilgili hücrelerin yeni konumuna güncellenecektir.
Bir sonraki sütunda, yukarıdaki ölçütleri izleyerek ilk hücrenin formülünü kopyalayıp yapıştırıyoruz. Şimdi tablonun altına bir satır ekleyeceğiz. Bunun için, bir hücreyi seçtikten sonra sağ düğmeye basıp Ekle, AŞAĞIDAKİ SATIR’ı seçiyoruz. Şimdi tüm alt toplamların bir Toplamını oluşturacağız. “TOPLAM” başlığını yazıyoruz, son hücrede ise toplamı oluşturacağız. Bunu yapmak için sağ düğmeye basıp FORMÜL ve TOPLAM seçeneğini seçiyoruz. Şimdi bu toplama dahil olacak hücreleri seçiyoruz.
Böylece ARES Commander bizim için formülü yazıyor. Kabul ettikten sonra sonucu görüyoruz. Genişliğini ayarlamamıza izin verecek tutamaklarımız olduğunu unutmayın.
sütunlar. Ve hepsi doğrudan ARES Commander’da. Bu arada, bu tablodaki veriler tamamen düzenlenebilir. Örneğin, BIM nesnelerinin açıklamasını değiştirmek için. Bu durumda, İspanyolca olarak görünürler, çünkü İspanyolcada orijinal projede kullanılan ailelerin parametreleri vardı. Bunu başka bir dile çevirmekle ilgilenebiliriz. Doğrudan ARES Commander’da yapabileceğimiz bir şey, ilgili hücreyi düzenlemek. Veya Excel’deki bir tabloda da. Şimdi, EXCEL’de. Daha önce oluşturduğumuz CSV uzantı dosyasını içe aktarabiliriz. ARES Commander’daki BIM öğelerinden elde edilen verilerle bir tablo oluşturmayı tamamlamak için.
Excel Kullanarak BIM Verilerini Düzenleme
ARES Commander’da yaptığımız gibi Excel’de yeni sütunlar oluşturabilir, birim fiyatlar yazabilir ve ardından bunlarla işlemler gerçekleştirebiliriz. Böylece her marangozluk türünün seviyesine göre maliyetleri ve ayrıca binadaki bu tipolojilerin toplam maliyetini elde edeceğiz. Tabloyu tüm marangozlukların toplam maliyetiyle kapatıyoruz. İster EXCEL ile çalışalım ister ARES Commander içindeki tabloları kullanmayı tercih edelim, aynı sonucu elde edeceğiz ve aynı kolaylıkla elde edeceğiz. Ayrıca, Excel’de bir hücre seçimi yapabileceğimizi, ardından Kopyalamak için Control ve C tuşuna basabileceğimizi ve ardından ARES Commander çiziminde yapıştırabileceğimizi unutmayın.
Excel’den yapıştırılan tablonun, her iki program arasında bağlantılı olduğu için doğrudan ARES Commander’da düzenlenebileceğini vurgulayın. Dezavantajı ise bu projeyi paylaşmak için Excel tablosunu bağlantısını korumak için göndermenin de gerekli olmasıdır. Doğrudan ARES Commander tablolarını kullanmadığımız sürece, bu onu bağımsız hale getirir. Tablolar ve ARES Commander’ın BIM öğeleriyle nasıl çalışılacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek için, yazılımın sunduğu kapsamlı yardımı ziyaret edin. Bu konulardaki diğer videoları izlemenin yanı sıra.