ARES Mechanical’ı kullanarak AutoCAD Mechanical’da oluşturulan 2D çizimleri güncelleyin ve değiştirin
Günümüzde, yeni ürün tasarımları çoğunlukla 3D CAD çözümleriyle yapılır. Ancak buna paralel olarak milyarlarca eski 2D mekanik çizimin bakımının yapılması gerekir. Bu blogda, AutoCAD Mechanical ile oluşturulan 2D çizimleri ARES Mechanical’ı kullanarak nasıl güncelleyebileceğimizi ve değiştirebileceğimizi göreceğiz.
Parça referansları ve nasıl düzenlenir?
Burada mavi noktalarla gösterilen parça referanslarıyla başlayalım. Çift tıklamayla parça referans bilgilerini düzenleyebiliriz. Bu iletişim kutusunda, örneğin Satıcı için başka bir alan eklemek ve açıklamayı biraz değiştirmek için Özelleştir’e tıklayabiliriz. Burada 1 adet görüyoruz. Aynı parça birden fazla kez eklenirse, burada miktarı değiştirebiliriz.
Parça referansını kopyala
Alternatif olarak, bir parça referansını bu şekilde 1 adetlik bir miktarla birkaç kez kopyalayabiliriz. Şimdi Parça Listesinde 4 adetlik miktarı ve değiştirdiğimiz açıklamayı görüyoruz. Parça referansını tekrar seçtiğimizde, verilerin oradan da okunup düzenlenebileceğini görüyoruz. Bir sonraki blogda, kütüphanemizden diğer standart parçaları nasıl ekleyebileceğimizi göreceğiz.
Herhangi bir varlıktan parça referansı oluşturma
Ancak şimdilik, size herhangi bir varlıktan da parça referansı oluşturabileceğimizi göstereyim. Diyelim ki bu vidanın başını sudan korumak için biraz silikon eklememiz gerekiyor. Burada, bir spline’a dönüştüreceğimiz bir poli çizgi tasarlıyoruz. Sonra, bir parça referansı oluşturmayı seçiyoruz. Bir bloktan da bir tane oluşturabileceğimizi unutmayın. Parça referansını ekliyoruz ve bir ad ve açıklama ekliyoruz.
BOM özelliği
Şimdi BOM özelliğine bir göz atalım. Ana olanı seçmek için Enter’a basarak doğruluyoruz. Başlamak için, bazı öğeleri mavi renkte görüyoruz.
Geçersiz kılınan veriler
İmleci üzerine getirirsek, geçersiz kılınan verileri vurguladığını göreceğiz. Bazı durumlarda bunun iyi bir nedeni vardır. Örneğin, çizimimiz DIN standardını takip ediyor ve bu parça ISO referansıyla gösterildi, bu yüzden DIN eşdeğerini girdik.
Adları geçersiz kılma olarak tutmak için
Benzer şekilde, bu adları geçersiz kılma olarak tutmak istiyoruz çünkü başlangıçta boştu. Şimdi, vidamız için bu 2 miktarına dikkat edin. Bu düğmeye basarsak geçersiz kılmayı kaldırabiliriz ve şimdi 1 olarak gösteriliyor. Şimdilik değişikliği uyguluyoruz, ancak çizimimizde iki vidamız var. Yine de, yalnızca bir parça referansı eklenmiş. Miktarı sabitlemek için parça referansını açıp 2’ye çıkarıyoruz. Şimdi BOM’umuz doğru değeri gösteriyor.
BOM’un içine bir öğe ekleme
Devam etmek için, BOM’un içine doğrudan bir öğe de ekleyebiliriz. Örneğin, ihtiyacımız olacak resmi ekliyoruz. Bu şekilde öğeler eklemek, genellikle hiçbir parça referansı bağlanamadığında yararlıdır. Son olarak, silikon gibi öğeleri parça listesinden kaldırma seçeneğimiz var. Satıcı sütununu ekliyoruz. Parça listesi
Artık BOM’umuz iyi yapılandırıldığına göre, parça listesine daha yakından bakalım. Şeritteki bu özelliği kullanarak parça listesini ekleyebiliriz. Ancak bu çizimde, parça listesi zaten eklenmiş olduğundan, üzerine çift tıklamamız yeterlidir. Başlamak için, eksik olduğunu gördüğümüz Ad ve Satıcı sütunlarını ekleyeceğiz. Yalnızca Parça Referansı iletişim kutusunda etkinleştirilen alanlar için sütun ekleyebileceğimizi unutmayın. Bilgileri her zaman buradan güncelleyebiliriz, ancak değişiklik daha sonra mavi renkle vurgulanacaktır.
Yakınlaştır ve Vurgula düğmeleri
Bu liste çok uzun olduğunda, bazen her bir parçayı tanımlamak zor olabilir. Bu nedenle, Yakınlaştır ve Vurgula düğmeleri, çizimdeki karşılık gelen öğeleri bulmamıza yardımcı olmak için buradadır. Burada, parça referansı olan vidanın mavi renkle vurgulandığını görüyoruz.
Balon numarası
Son olarak, Öğe sütunu balon numarasını gösterir. Bir sonraki blogda balonlar hakkında daha fazla bilgi edineceğiz, ancak şimdilik bu değeri değiştirmeyi deneyelim. Bunu yaptığımızda, karşılık gelen balondaki sayının da değiştiğini görebiliriz. Değişikliklerimizi doğruladıktan sonra, parça listesinin de iki ek sütunla güncellendiğini görüyoruz.
Revizyonlar tablosu
Değişikliklerimizi belgelemek için şimdi bir revizyonlar tablosu oluşturacağız. Değiştirilenleri vurgulamak için revizyonlar ekleyebiliriz.
Çerçeveler ve yeni bir çerçeve oluşturma
Ancak şimdi çizimimizin artık bu çerçeveye sığmadığını fark ettik, bu yüzden daha büyük kağıt boyutuna sahip yeni bir çerçeve oluşturalım. Çerçeveler ayrıca üzerinde çalıştığımız standardı izleyen mekanik varlıklardır. Çerçeve, güncelleyebileceğimiz niteliklere sahip bir başlık bloğu içerir.