Bu blog yazısı makalesinde, BIM modellerinden DWG formatında 2D çizimlerin nasıl oluşturulabileceğini göreceğiz. BIM dosyalarını Revit RVT formatında veya IFC formatında içe aktarabileceğimizi unutmayın. Hatta bunları birleştirerek farklı kaynaklardan gelen BIM bilgilerini birleştirebilir ve çizimlerimizde görmek istediğimiz içeriği izole etmek için BIM filtreleri kullanabiliriz.
Navigator’dan modelin farklı görünümlerine kolayca erişebiliriz. Yani kesit görünümleri, kat planları veya yükseklikler. Zamandan tasarruf etmek için tüm bu çizimleri daha önce oluşturduk. Bir dakika içinde bunları kendimiz nasıl oluşturacağımızı öğreneceğiz. Burada oluşturduğumuz çizimler için kesme düzlemlerini görebileceğimizi unutmayın. Bu referansları bu simgeleri kullanarak gösterebilir veya gizleyebiliriz.
BIM Çizimleri Nedir?
BIM çizimleri, BIM projelerimizin 3B geometrisinden çıkarılan 2B görünümlerdir. Bu görünümlerin her birini çıkardıktan sonra bunları görünüm pencereleri olarak düzenlere ekleyebiliriz. Beklendiği gibi, sonuç farklı ölçeklerde birden fazla görünüm penceresine sahip düzenler olacaktır, ancak hepsi bu kadar değil. BIM çizimleri, BIM projesinden çıkarılan geometriyi ve ARES Commander’ın CAD özellikleriyle ekleyeceğimiz ek içerikleri birleştirir. BIM projesiyle olan bağlantı korunur. BIM dosyalarının yeni bir sürümünü alırsak, tüm çizimlerimizi yeniden yapmadan BIM projesindeki değişiklikleri yansıtacak şekilde çizimleri güncelleyebileceğiz. Ancak adım adım ilerleyelim.
Revit ve IFC BIM projelerinden DWG çizimleri oluşturun:
İlk olarak, bu çizimlerin nasıl oluşturulacağını göreceğiz. Örnek olarak, bir kesit görünümü oluşturalım. Bu seçeneği şeridin BIM sekmesinde buluyoruz. Bu kesiti yapmadan önce, modelimizi en iyi açıdan görmek için görüntüleme modunu ve bakış açısını değiştireceğiz. SECTION komutunu seçip kesit düzlemini iki noktayla belirliyoruz. Sonra, kesit görünümümüzde binanın hangi tarafını tutmak istediğimizi tanımlamak için üçüncü noktayı belirtiyoruz. Şimdi, bu görünüme bir ad vermeliyiz. Yeni kesit görünümünü Navigator içindeki Drawings listesinde görebiliriz. Oluşturulduktan sonra, üzerine sağ tıklayıp RENAME’i seçerek adını bile değiştirebiliriz.
Görünümü görmek için üzerine çift tıklıyoruz. Buradan diğer görünümlere olan referansları kapatabileceğimizi unutmayın. Projemizi düzenlemek için ARES Commander, bu BIM çizimlerinin her birinin harici referanslar olarak saklanacağı bir proje klasörü otomatik olarak oluşturur. BIM Navigator’da herhangi bir BIM çizimine tıkladığımızda, yeni bir sekme olarak nasıl açıldığını görebiliriz. Bu referansların her biri ana çizime göre adlandırılır. Projemizi kopyalamamız veya taşımamız gerekirse, lütfen bu harici referansları hatırladığınızdan emin olun. Bu çizimlerin her birinde, başka bir çizime atlamak için BIM Navigator’ı kullanabiliriz. Ancak projeyi yönetmek için, içe aktarılan BIM dosyalarının yanı sıra filtreleri ve öğeleri bulacağımız ana çizime dönmemiz gerekir.
Oluşturduğumuz kesit görünümünde, ARES kesiti geçen BIM varlıklarını temsil etmek için kalın bir çizgi kullanır. Daha arkada olan varlıklar gri bir tonda ve ince bir çizgiyle temsil edilir. Ayrıca, BIM varlıkları tüm bilgilerini saklar. Örneğin, bir pencerenin veya duvarın BIM bilgilerini kontrol edebiliriz. Ayrıca, bu kesit görünümünün yalnızca BIM filtresinde tutmaya karar verdiğimiz BIM varlıklarını gösterdiğini unutmayın. Başka bir deyişle, projemizle ilgili olmayan tüm BIM varlıklarını gizleyebiliriz. Kesit görünümümüzü 3B modelden oluşturduk. Alternatif olarak, bir kat planı görünümünden çalışmak için daha önce oluşturduğumuz bir BIM çizimini kullanabiliriz.
BIM Çizimi – Yükselti:
Göstermek için, buradan bir Yükselti görünümü oluşturalım. Yine, kesit görünümü için yaptığımız gibi iki nokta belirtiyoruz. Ancak bu durumda, noktalarımız binanın dışında olmalıdır. Son olarak, görünümümüzün yönünü vermek için üçüncü bir noktaya ihtiyaç vardır. Bu yükselti için bir ad yazıp Enter’a basıyoruz. Böylece saniyeler içinde istediğimiz tüm kesitleri, kat planlarını ve yükseltileri oluşturabiliriz. Çatı alanında, BIM projesinin çatı yapısı hakkında herhangi bir ayrıntı içermediğini görebiliriz. Bu, ARES Commander ile BIM çiziminin üstüne nasıl çizim yapabileceğimizi göstermek için bir fırsat olacak.
Ama önce bir değişiklik yapalım. Bu kesit görünümünde, çatı sırtta kesilmemişti. Bunu düzeltmek için kesit planını taşıyacağız. Bu durumda, 3B modelden çalışmak yardımcı olacaktır, bu yüzden ana dosyanın model alanına geri dönüyoruz ve kesit düzlemini, binamızı çatı sırtından kesecek şekilde taşıyoruz. Şimdi, ARES Commander’dan çizimimizi yenilemesini isteyelim. Kesit varlıklarını, arka planlardakilere göre daha kolay ayırt etmek için bu seçeneği etkinleştirebileceğimizi unutmayın. Kesit görünümümüzü düzelttikten sonra, çatı yapısının ayrıntılarını çizmek için artık ARES Commander’ın CAD özelliklerini kullanabiliriz. Ayrıca açıklamalar ve boyutlar ekleyebilir, bloklar ve başlık blokları veya bir DWG çiziminde bekleyebileceğimiz hemen hemen her şeyi ekleyebiliriz
Sayfalar ve Görünüm Pencereleri:
İçeriğimiz hazır olduğuna göre, sayfalarımızı yapılandıracağız. BIM Navigator p
alette bize BIM çizimlerini organize bir şekilde gösterir: Planlar, Kesitler, Detaylar ve Yükseklikler. Ancak listede daha önce bu çizimlerle oluşturduğumuz tüm sayfaları da görürüz. Sayfaların adlarının DWG dosyamızın düzenlerine karşılık geldiğini unutmayın. BIM Navigator, düzenimizin iki kesit görünümümüzü içerdiğini gösterir.
Bu sayfayı açalım ve buna başka bir BIM çizimi ekleyelim. “Çizimler” ağacında bunu seçip “Sayfaya Yerleştir”i seçmek için sağ düğmeye basalım. Sağ düğmeye basarak, eklediğimiz görünüm için ölçeği seçebiliriz. Ölçeği seçmezsek, varsayılan olarak en son kullanılan ölçek kullanılır. Son olarak, çizimi sayfamıza eklemek için tıklıyoruz. Şimdi, bölümümüzün BIM Navigator’daki listede de göründüğünü görebiliriz.
Her şey birbirine bağlı. Bir BIM modelinden çizimler üretiyoruz ve ARES Commander’ın CAD özelliklerini kullanarak, örneğin duvarın bu ayrıntılı görünümü gibi, üstüne her şeyi çizebiliriz. Bu, bir DWG çiziminden bekleyeceğimiz ayrıntı düzeyidir ancak bu BIM projesinde mevcut değildir ve bu çizimler göründüklerinden çok daha akıllıdır. ARES Commander’ın 3B’yi bölümlendirmenin ötesine geçtiğini unutmayın.
BIM projesinde mevcut olduğunda, kapı veya salıncak sembolleri gibi sembolik grafikler, ilgili BIM elemanlarının kesit görünümünün yerini alır. ARES Commander ayrıca, diğer çizimlerdeki her bir görünüme ve kesite ve eklendiği sayfaya referans vermek için açıklamaların oluşturulmasını otomatikleştirir. Ayrıca, ARES Commander projemiz için otomatik olarak bir Sayfa Seti düzenlediğinden Sayfa Seti paletini açabiliriz.
BIM projesinin yeni bir sürümünü alırsak içeriğimize ne olacağını görelim. Bunun için BIM Dosyaları sekmesine geri dönüyoruz, sağ tıklıyoruz ve BIM dosyamızın yeni bir sürümünü seçmek için “Yeniden yükle” seçeneğini seçiyoruz. Sonra, BIM çizimlerimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Kat planımızda yeni bir bölüm oluşturulduğunu görüyoruz. Mavi renkte gördüğümüz elektrik şebekesi ARES Commander ile oluşturuldu. Şimdi bunu binanın yeni yapılandırmasına uyum sağlayacak şekilde değiştireceğiz
Sonuç olarak, ARES Commander’ın BIM özellikleri çizimleri oluşturma ve en önemlisi güncelleme çabamızı en aza indirmemize yardımcı oluyor. Aslında, BIM ve CAD sıklıkla işbirlikçi bir şekilde değil, izole bir şekilde yan yana çalışan iki işlemdir. ARES Commander ile CAD kullanıcılarının BIM kullanıcılarıyla iyi bir sinerji içinde çalışmasını sağlayan daha akıllı DWG çizimleri oluşturabiliriz.
Siz de inşaat sektöründe mi çalışıyorsunuz? Üretkenliğinizi artırmanıza yardımcı olacak uygun maliyetli bir çözüm mü arıyorsunuz? O zaman ARES Commander’ın ücretsiz 30 günlük deneme sürümüne kaydolun. Bu deneme sürümü, Graebert’in 2D CAD’sini masaüstünüzde, mobil cihazınızda veya bulutta denemenize olanak tanıyan üç CAD çözümü olan ARES Commander, ARES Touch ve ARES Kudo’yu içerir. Ücretsiz denemenizi bugün başlatın ve özelliklerden yararlanın