Bu blog yazısında, ARES Commander’a aktarılan BIM projelerinin bilgilerine nasıl erişip bunları nasıl çıkaracağımızı göreceğiz. Bu durumda, bir pencere seçiyoruz ve özellikler paletinde marangozluğun genişliğini ve yüksekliğini görebiliyoruz. Bir CAD kullanıcısı neden bir BIM projesini içe aktarmak ve BIM nesnelerinin özelliklerini okumak istesin? Bunu bazı pratik örneklerle anlayın.
Öncelikle, badminton kortunun döşeme maliyetini tahmin etmek istediğimizi varsayalım. Bunun için maliyetimizi hesaplamak üzere alanı bilmemiz gerekiyor. Burada nesneyi seçip özellikler paletindeki cevabı okuyabiliriz. İlgi çekici bir diğer alan da örneğin bir duvarın ısı geçirgenliği gibi geometride görünmeyen bilgilerdir. Bunu çizimde göremiyoruz ancak BIM modeli bu bilgileri içeriyor. Benzer şekilde, bir kapı seçebilir ve özellikler paletinde özelliklerini okuyabiliriz.
Control tuşuyla birden fazla nesne seçebiliriz. Bu örnekte, aynı kapı türüne ait 4 nesne seçtik, adının “tür” bölümünde göründüğünü görüyoruz. Bu örnekte, aynı kapı türüne ait 4 nesne seçtik; adının “tür” bölümünde göründüğünü görüyoruz. Ancak bu nesneler tesisin farklı alanlarına konumlandırılmış ve bu nedenle hepsi Seviye 4’te yer almasına rağmen konumlarının “değiştiği” belirtiliyor. Kapıların yüksekliği ve genişliği gibi diğer verileri de görebiliyoruz.
Ayrıca “BIM Elemanları”ndan, bu durumda çizimde seçilen elemanları içeren elemanların açılır ağacını görebileceğimizi unutmayın. Gerçek şu ki, Control tuşunu basılı tutarken doğrudan navigatörde daha fazla marangozluk seçebiliriz.
Kapıların kategorisi aynı olsa da, kapıların ölçülerinin farklı olduğunu unutmayın. Daha önce, yalnızca farklı ölçütlere göre belirli BIM varlıklarını izole eden bir BIM filtresi yapılandırmıştık. Bu filtre artık yalnızca seçili varlıkları görselleştirmemizi değil, aynı zamanda BIM verilerini bir tabloya veya CSV dosyasına çıkarmamızı da sağlayacak. Bu binadaki tüm katlar aynı. Yani marangozluk için toplam maliyeti bilmek istiyorsak, şimdi bir kat için hesaplama yapacağız, sonra bunu 12 ile çarpacağız. Bunun için, daha önce yapılandırdığımız bu BIM filtresini seçeceğiz.
Yeni bir BIM veri ayıklaması oluştur
Ardından, iletişim kutusunda “YENİ BİR VERİ AYIKLAMA OLUŞTUR” seçeneğini seçiyoruz, bu uzantı dosyasına DET adını veriyoruz. Tüm çizimi dahil edebilir veya yalnızca daha önce filtrelediğimiz öğeleri seçebiliriz. Bu sefer yalnızca BIM COMMON kategorisine ihtiyacımız var. Ayrıca Genişlik ve Yükseklik özelliklerini seçebilmek için BIM Kapı kategorisini de etkinleştireceğiz. Tüm öğelerin türe göre birleştirilmiş olarak göründüğüne dikkat edin. Bu seçeneğin işaretini kaldırırsak, tüm öğeler ayrı ayrı gösterilir. Bu kutu sayesinde, aynı türdeki varlıklar birleştirilir ve “SAYIM” sütunundaki miktar eklenir. BIM Verilerini Tabloya Aktar
Şimdi verileri çizime ekleyebileceğimiz bir tabloya dönüştürebilir veya verileri CSV veya TXT biçimli bir dosyaya aktarabilir ve ardından Excel’e aktarabiliriz, örneğin, aslında her ikisini de aynı anda yapabiliriz. Gerekirse bir Tablo Stili belirleyebilir veya ARES Commander tarafından sunulan Standart stili seçebiliriz. Çizimin herhangi bir yerinde tablomuzu eklemek için tıklayabiliriz. Üst görünümden tablomuzu görebilir ve sonunda daha uygun bir konuma taşıyabiliriz.
Şimdi maliyetimizi hesaplayalım. Tablodaki bir hücreye tıklıyoruz ve sağ fare düğmesine bastıktan sonra ‘Sağa Sütun Ekle’yi seçiyoruz. Bunu Şeritten de yapabiliriz. Şimdi “Birim Fiyatı” yazan bir başlık ekleyebiliriz. Sağa 2 sütun daha ekliyoruz. Gerçek şu ki, Microsoft Excel’de yaptığımız gibi sütunlar, satırlar ekleyebilir ve formüller ekleyebiliriz, yalnızca doğrudan ARES Commander’da. Yani, aynı adımlarla, sonunda tüm hesaplanmış maliyetlerimizle buna benzer bir tablo elde edeceğiz. Tablomuz, nesnelerden elde edilen verileri, ayrıca birim fiyatlar gibi manuel olarak eklediğimiz verileri ve toplamları bilmemizi sağlayan formülleri içerir.
Bu arada, bu tablodaki veriler, örneğin BIM nesnelerinin açıklamasını değiştirmek için tamamen düzenlenebilir. Şimdi, Excel’de, daha önce ARES Commander’dan BIM nesnelerinden elde edilen verilerle oluşturduğumuz CSV uzantılı dosyayı içe aktarabiliriz. Excel araçlarıyla, ARES Commander’da yaptığımız gibi tabloyu yapılandırabilir, yeni sütunlar oluşturabilir, birim fiyatlar ekleyebilir ve toplam maliyeti elde etmek için formüller ekleyebiliriz. Excel ile çalışsak da veya tabloları ARES Commander içinde kullanmayı tercih etsek de, aynı sonucu elde edeceğiz ve aynı kolaylıkla elde edeceğiz.
İnşaat veya mimari tasarım sektöründe mi çalışıyorsunuz? Üretkenliğinizi artırmanıza yardımcı olacak uygun maliyetli bir çözüm mü arıyorsunuz? O zaman ARES Commander’ın ücretsiz 30 günlük deneme sürümüne kaydolun. Bu deneme, ARES Commander, ARES Touch ve ARES Kudo olmak üzere üç CAD çözümünü de içerir ve Graebert’in 2D CAD’ini masaüstünüzde, mobil cihazınızda veya başka bir yerde denemenize olanak tanır.